Vad händer med formverktyg vid en snabbavveckling?

Om formverktygen fortfarande används så kan det vara en bit kvar tills avvecklingen av ab är genomförd. En snabbavveckling går snabbt men bolaget ska vara redo för den. Det är upp till dig att besluta om vad som ska hända med maskiner och verktyg. De kommer inte att köpas av bolaget som sköter likvidationen.

Sälja maskiner inför snabbavveckling

För att kunna sälja bolag och avveckla det så måste verksamheten avslutas. Många gånger så väljs snabbavveckling inför pensionen då ingen vill ta över driften. Om det är ett bra beslut att likvidera hellre än att sälja bolaget för vidare drift så är snabbavvecklingen ett bra val.

Det gäller alltså att se till att maskiner och formverktyg säljs. Det här kan vara enklare att göra då bolaget fortfarande är mer eller mindre aktivt. Detta eftersom det då fortfarande kan finnas aktiva kontakter med andra verkstäder som vill köpa utrustningen.

Utvecklingen av verkstadsmaskiner går snabbt

En bra industrimaskin går att sälja men kom ihåg att den ganska snart kan ses som gammal. Tekniken utvecklas i ett rasande tempo. En riktigt gammal industrimaskin kan bli svår att sälja. När den fortfarande är aktiv så är det lättare att demonstrera hur den fungerar.

När det inte finns andra verkstäder som är intresserade av att köpa de formverktyg som finns kvar så kan det vara klokt att vända sig till utbildningar. De kan ha ett intresse även av äldre maskiner som kan användas av elever som måste lära sig tekniken.

Använd nätet för att sälja maskiner

Du kan också hitta köpare av maskiner online. Det går att möta andra svenskar på forum och så finns det annonssajter där du kan lägga in en annons. Om det rör sig om industrimaskiner som kan vara av intresse internationellt så kan det också vara klokt att annonsera på engelska.

Redo för likvidation

För att veta precis vad som krävs för att bli redo för snabbavveckling så är det inte så dumt att kontakta ett servicebolag som ger denna tjänst. De jobbar ofta med enkla checklistor som du kan följa. Det här gör det mycket lättare att bli klar snabbt.

Bolaget som köper ab för likvidation är antagligen inte så insatta i var du kan sälja formverktyg. Men de kan ge dig god information om precis hur bolaget ska se ut för att de ska kunna köpa. Dessutom så kan du få en offert så att du vet hur mycket du kan få för ditt ab.

Ska du avveckla själv?

En del ryggar tillbaka då de ser att det kostar en slant med snabbavveckling. Men det är viktigt att betänka att du själv slipper lägga tid på avvecklingen och därmed så frigörs tid. Kanske väljer du att behålla en del av utrustningen för att fortsatt syssla med tillverkning i mycket liten skala i källaren som en hobby. Det får du mer tid över för om du lämnar likvidationen åt ett annat bolag.

11 Oct 2019

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)