Så fungerar vakuumformning

Vakuumformning av plast är en metod som man faktiskt kan testa själv hemma med hjälp av en dammsugare och ugn. Den som är nyfiken på den här typen av formningsteknik kan skaffa ett gör-det-själv-kit och skapa enklare plastprodukter hemma. Nu ska man dock inse att den enklare versionen av termoformning som vakuumformningen är går till på ett annorlunda sätt när det handlar om industriprodukter. I och med att man måste kunna ta fram många exemplar på kort tid så jobbar man med avancerade maskiner som snabbt kan ta fram plastkomponent efter plastkomponent.

Vakuumformning – grundprocessen

Grundprocessen av vakuumformningen går helt enkelt ut på att man värmer upp ett stycke plast som man sedan placerar över en form. Med hjälp av ett sug, ett vakuum, så får man plasten att forma sig omkring den form man har valt. Man använder sig av ett luftsug som liksom drar plasten över formen. Det här är en grundprocess som lämpar sig mycket väl för paketering som ska användas för olika slags produkter men man ska komma ihåg att det inte brukar röra sig om djupare förpackningar eftersom det skulle kräva alltför stor sugkraft för att löna sig. Det är ganska troligt att instrumentbrädan i din bil har tagits fram med denna teknik

Material för vakuumformningen

Man brukar använda sig av termoplaster, och då särskilt polystyrene för att ta fram produkter med vakuumformning. Den här typen av plast kan man mjuka upp och sedan lägga mot formar som är gjorda av trä eller aluminium. Samma form kan användas om och om igen, och tack vare smart teknik så blir det aldrig så att plasten fastnar på formen då den har stelnat.

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)