Sälja bolag när det krävs specialistkompetens

När du ska sälja bolag som är verksamt inom ett smalt industriområde är det inte alltid helt enkelt att hitta rätt köpare. Även om det finns intressenter som kan tänka sig att betala priset du kräver finns ju risken för att de inte kommer att driva verksamheten på rätt sätt. Det krävs ändå lite mer än en kort guide till kantpressar för att förstå hur verkstaden ska drivas.

Sälja bolag snabbt

Då situationen kräver en snabb försäljning kan det bidra till stress och faktiskt också riktigt dåliga beslut. För att lyckas sälja bolag snabbt kanske du accepterar en köpare som inte har specialistkompetensen.

Det här kan fungera om personen också tar över din personal och därmed det stöd som krävs för att fortsätta på ett bra sätt. Om det är en köpare med tidigare erfarenhet inom metallindustrin kan det förstås vara möjligt att på kort tid sätta sig in i ert specialistområde. Men räkna inte med det.

Bättre att ha tålamod

Många gånger är det mycket bättre att ha tålamod. Om du kan vänta lite längre är det troligare att du kommer att finna köparen som har den specialistkompetens som krävs. När kunskapen finns är det troligare att ditt företag kommer att leva vidare länge.

Möjliga köpare inom organisationen

Det är aldrig dumt att börja söka i den existerande organisationen. Där kan det finnas personer som är intresserade av att ta över som ägare av firman. De kanske inte har den budget som krävs för det pris som du tänker dig. Då kanske du vill beakta att göra upp om ett annat pris eller en avbetalningsplan som gör det hela möjligt.

Det finns stora fördelar med att den som kan bolaget köper det. Då vet du att det är en person som är väl insatt och som också har ett stort intresse av att det går fortsatt bra. Ditt namn kommer ju att förknippas med bolaget som du säljer. Då är det skönt att det hela fortsatt sköts på ett sätt som du kan känna dig stolt över.

När du ska lägga ner bolaget

Om det är dags att avveckla går det också att sälja bolag. Då får du ut pengarna som finns i det och sedan kommer det att avvecklas av bolaget som köper det. Det här kallas för snabbavveckling och är ett populärt val då du inte själv vill sköta en likvidation.

Men snabbavveckling är bara aktuellt då det inte finns någon anledning att driva verksamheten vidare. Bolaget är vilande och därmed enkelt att sälja för detta syfte. Ett hälsosamt industribolag som du säljer för vidare drift kan givetvis ge dig mer pengar än det som är vilande. Men då gäller det också att du hittar rätt köpare!

29 Nov 2020

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)