Prototyper som förslag och mallar

Prototyper används inom varje bransch och det här är enstaka exemplar av en del eller produkt som visar hur det man ska tillverka ska se ut.

När en produkt är på planeringsstadiet så vill man gärna se en fysisk representation av det som ska tillverkas. Det här kallas ofta för dummy eller prototyp, och det är helt enkelt en kopia av det som ska tas fram som är i verklig storlek. Man måste inte skapa prototyper som är exakt i enlighet med den färdiga delen eller produkten. I varje fall inte om man vänder sig till en svensk verkstad. Den som försöker få en kinesisk tillverkare att tillverka en reklamprodukt där man har märkt ut “här ska loggan tryckas” får räkna med att få några tusen reklamprodukter med trycket “här ska loggan tryckas”. Tack och lov, så behöver man inte oroa sig för den här typen av misstag då det handlar om en svensk verkstad och prototyptjänst eftersom man talar samma språk.

Tillverka en mall
Prototypen är en form av mall som man använder sig av för att se hur produkten till sist kommer att se ut. Om man till exempel vill ta fram ett nytt raklödder så kanske man vet att man kommer att använda en standardtub av metall som sedan ska dekoreras med ett visst tryck. I detta fall så kan man ju helt enkelt använda sig av standardmallen för att tejpa på en utskrift av det egna trycket. Det gäller dock att vara försiktig med att verkligen använda sig av rätt typ av mall. Många gånger så har företag patent på den form som deras delar och produkter har, så det bästa är att samarbeta direkt med en metallverkstad som snabbt kan skapa unika prototyper för den egna tillverkningen. Det här behöver inte innebära någon större kostnad och kan i vissa fall ingå i priset då man redan har ingått ett samarbete med verkstaden.

Möjligheten att använda protoypen som ritning
När man byter leverantör så kan det ju hända att man vill använda sig av sin prototyp som en ritning. Det kanske inte fanns några originalritningar för delen eller komponenten, och då det enda man har är en kopia av den så ska detta också gå bra. Verkstäder som kan ta fram nya delar och detaljer av metall kan för det mesta göra om en prototyp till ritning. Den kommer att mätas och undersökas noggrant innan man skapar en exakt kopia med hjälp av datorprogram och stor erfarenhet av den här typen av arbeten.

Välja rätt material och arbetsmoment
Om man ändå ska ta fram en mall och ett exempel på slutprodukten så kan man tänka en hel del på där med olika material och vilka arbetsmoment som ska ingå i arbetsprocessen. Aluminium och rostfritt stål är dyrt men här behöver man ju inte samma ytbehandlingsmetoder som då man jobbar med vanlig plåt. Detta bör diskuteras med det företag som kommer att ta fram prototyper så att man hela tiden har prisbilden klar för sig. När man väl har kommit fram till hur produkten eller delarna ska tas fram så är det inte alltid lika enkelt att byta ut material och former av ytbehandlingar.


Mer info. om företag

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)