Tips för framställning av formverktyg

Det är inte gratis att tillverka formverktyg. När de väl är klara så kan de användas på ett kostnadseffektivt sätt. Men det finns saker som är bra att tänka på innan formverktygen tas fram. Saker som inte bara kan leda till bättre formsprutning utan också till besparingar. Här är några tips att ta med till planeringsbordet…

Tänk på vilken plast som formverktyg ska forma

Den som ska skapa formverktyg vill gärna veta vilken plast som verktyget ska forma. Det här är bra att veta innan man tillverkar verktyget. På grund av att olika plastmaterial i flytande form flyter på olika sätt så gäller det att anpassa ingången till formen på rätt sätt. Den kan behöva vara större eller tvärtom.

Det är inte så att man inte kan använda ett formverktyg där man inte har betänkt plasten som det ska forma. Men det här kan vara en hjälp och även något som spar tid då man slipper göra anpassningar vid senare tillfälle.

Betänk vilken formsprutningsmaskin som ska användas

Det är givetvis väldigt viktigt att vara medveten om vilken typ av formsprutningsmaskin som formverktyget ska användas i. Du bör kunna ange storlek på olika komponenter i maskinen. Det här är information som gör det lättare att fatta rätt beslut. Men det ska sägas att moderna formsprutningsmaskiner är gjorda för att kunna användas på ett flexibelt sätt. Det går att montera olika formverktyg med olika storlek.

Jobba i enlighet med ett tidsschema

Det är lätt att vara tidsoptimist. Men när många är inblandade i utvecklingen av formverktyg så gäller det att ha en plan som man jobbar efter. Betänk att varje moment kommer att ta viss tid. När designen för formverktyget är klar så kommer det att ta en till två veckor att bli klar med de ritningar som krävs för att skapa formen.

Det kan spara på tid att jobba med en plastverkstad som klarar av hela processen. Men om de har mycket att göra så är det bra att beakta detta och inte anta att det hela kommer att vara klart inom några dagars tid. Saker som leveranser kan också påverka hur lång tid det tar att slutföra projektet.

Välj rätt material för formverktyget

Det är också viktigt att betänka vad ett formverktyg tillverkas av. Det gäller att välja material som kan leva upp till förväntningar. Många gånger så är stål det första valet av material. Det gäller ju att formverktyget klarar av påfrestningar. Det ska kanske användas tusentals gånger per dag. Om det slits ner för snabbt så kan det bli dyrt att behöva byta ut formen ofta.

För att komma fram till vilket material som ditt formverktyg ska skapas av så bör du se på den livstid som förväntas av det. Om du till exempel tänker att formverktyget ska kunna stå för omkring tusen delar per år och att det ska klara åtminstone 4 år så är stål ett bra val. Stål kan ge längre livstid än så men då får du kanske se på lite hårdare varianter som kan bli dyrare.

Tänk också på att det kan vara viktigt att välja rostfritt stål om du ska tillverka delar av PVC med formsprutningsmaskinen. Det gör att ditt formverktyg inte riskerar att förstöras av rost.

Räkna med att det kan bli dyrt

Det är också viktigt att förstå att det kan vara dyrt att ta fram ett formverktyg. Men om du tänker på rätt sätt och får hög kvalitet så kan verktyget till sist betala för sig själv. Detta eftersom själva produktionen med formsprutning blir så pass kostnadseffektiv. När du ska avgöra om priset för verktyget är skäligt så får du alltså försöka räkna på den nytta du kommer att ha med det.

För att få ner priset så kan du se på möjligheten att använda ett billigare material för formverktyget. Grad av stål och andra varianter som till exempel aluminium får betydelse för kostnaden. Det går kanske också att förenkla verktyget för att spara pengar.

Diskutera saken med verkstaden som ska tillverka ditt formverktyg. De kan ha metoder som 3D-printning som i vissa fall kan vara en fördel och något som gör att det inte blir så dyrt att skapa verktyget.

1 Jun 2019

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)