En kort guide till kantpressar

När metall ska formas så finns det flera val. Idag så tillverkar verktygsmakare verktyg som ska användas i avancerade maskiner som till exempel kantpressar. De flesta metallverkstäder har behov av en kantpress då den har så många egenskaper för beskärning av metall. Det här är en av de mest populära industrimaskiner som finns för bearbetning av metall.

Kantpressar är flexibla

När man pratar om kantpressar så ligger fokus ofta på den presskapacitet som maskinen har. Här talar man om tonnage. Dessutom så kommer saker som maskinens längd att få betydelse. Ibland så måste man ju bända till långa metallark och då krävs det rätt typ av press.

Det går att förse en kantpress med en rad olika verktyg som används för att böja till metallen till den form som önskas. När du ser på olika typer av kantpressar så rör det sig normalt sett om två huvudtyper:

Mekanisk kantpress

Det här är en press med en motor som snurrar ett hjul. Operatöreren kommer att sköta en koppling som kan vara mekanisk eller hydraulisk. Med kopplingens hjälp så kan maskinens pressande enhet sänkas ner och sedan föras upp igen. Det här är rätt så enkelt men det finns faktiskt fördelar med mekaniska kantpressar.

En fördel med den mekaniska varianten är att den är elektroniskt simpel. Den drar inte stor kraft och är heller inte särskilt svår att driva för operatören. Men det finns vissa nackdelar med den mekaniska pressen. Den går inte att köra baklänges utan måste genomföra en cykel som har påbörjats. Det här gör att det faktiskt kan bli lite farligt för operatören att jobba med den.

Hydraulisk kantpress

I denna press så kommer hydrauliskt tryck att appliceras via en eller flera cylindrar för att pressenheten ska tryckas ner. Det kan också vara så att den undre delen av pressen istället flyttas upp för att böja till metallen. Här får man bättre precision än med den mekaniska varianten. Dessutom så kan arbetet vara snabbare då det är lättare för operatören att hantera kantpressar av detta slag.

Kontroll av kantpressen

Kantpressar liknar andra moderna industrimaskiner på så vis att de kan kontrolleras med hjälp av datorprogram. Numera så finns det mycket avancerade kantpressar som fungerar med CNC-tekniken. De kan jobba snabbt och mycket precist.

Ett vanligt missförstånd är att CNC-pressen bara är bra för stora volymer då man vill jobba snabbt. Men faktum är att det går att jobba snabbt även för några få delar. På så vis så är detta verkligen en fantastisk pressmaskin som kan komma till nytta i många olika sammanhang.

Den som jobbar som kontroller kommer att ge operatören en grafisk beskrivning av delen som ska pressar. Operatören kan då ange material, tjocklek, längd och mer för att sedan låta maskinen jobba i enlighet med planeringen som är datoriserad. Det låter enkelt men kräver faktiskt en hel del utbildning för den som ska agera som operatör!

28 Jun 2018

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)