Jobb som verktygsmakare i Sverige

En verktygsmakare jobbar med att framställa verktyg som ska användas inom svensk industri då man producerar delar och produkter av material som plast och metall. De här verktygen är ofta gjorda av stål och de kan tillverkas med olika tillverkningsmetoder som svarvning, fräsning och bockning. Den som söker jobb inom denna industri behöver rätt utbildning och många gånger erfarenhet. Det finns arbetstillfällen på svenska verkstäder och Arbetsförmedlingen bedömer att konkurrensen om dessa jobb är låg.

Sök ett jobb som verktygsmakare

För att bli aktuell som verktygsmakare så gäller det alltså att man har rätt utbildning. Det här beror en hel del på att kraven om kunskaper för operatörer på verkstäder under senare årtionden har höjts. I och med att man idag använder sig av datorteknik så måste verktygsmakaren veta hur man programmerar och sköter maskiner som fungerar på detta vis. Det kan förekomma mer manuellt arbete och därför så måste man ha hög kompetens för att klara av det jobb som dagens verktygsmakare förväntas ta hand om.

Jobba i team

När man ser på utvecklingen av industriarbeten så blir det tydligt att teamet får allt större betydelse. Det här är alltså en typ av industrijobb där man kommer att jobba i lag tillsammans med andra. Det kan förekomma perioder då man som operatör arbetar ensam med att överse arbetsprocessen men planering och många andra delar av arbetsprocessen utför man i lag.

Hur mycket kan man tjäna?

Enligt statistik från Arbetsförmedlingen så kan man räkna med genomsnittslön som närmar sig 30 000 kronor. Precis vad man får betalt beror givetvis på den position man får och det företag som man anställs av. Det finns dock goda möjligheter till utveckling och inte bara vad gäller löner.
Industrin är ett område som går framåt med nya lösningar och innovationer. Den som först börjar med ett jobb som verktygsmakare kan till sist syssla med uppgifter som inte ligger så nära det som man började med. Dessutom så kan man räkna med att den här typen av karriär kräver vidareutbildning då det då och då införs nya system och maskiner. För den som tycker att det är roligt med omväxling och utmaningar så är det här ett jobb som på lång sikt kan ge stor tillfredställelse.

Utveckling av skräddarsydda lösningar

En spännande aspekt av jobbet med verktygstillverkning är att det många gånger kräver innovation och förmågan att ta fram skräddarsydda lösningar. Kunden förväntar sig bästa service och kostnadseffektiva val. Det betyder att operatörer måste ha god kunskap om olika material, maskiner och programmering. Med hjälp av ett team så får man möjlighet att problem-söka och komma fram till vad som blir bäst för varje enskilt projekt och det gör verktygsmakeri till ett mycket utvecklande jobb.

9 Sep 2016

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)