Hur snabbt kan man ta en utbildning för jobb inom metallindustrin?

Har man redan ett intresse för metallbearbetning så kan det ju tyckas naturligt att man vill utbilda sig för att jobb inom denna bransch. År 2015 så stod metallframställningen för 12. 5 % av Sveriges industriproduktion, men även om man inte kan säga att det rör sig om en stor bransch så kan man finna varierade arbetsuppgifter. Med en bra utbildning så kan man snabbt komma igång på ett svenskt industriföretag som jobbar med framställning av verktyg eller produkter av metall.

En snabb utbildning för snabbt jobb

Det är klart att det finns snabbare utbildningar som man kan ta för att snabbt få jobb. Det man bör beakta är att det kan vara så att man behöver en hel del förkunskap för att få ett jobb. Om man till exempel tänker sig att man vill jobba som svetsare så kan det vara så att de som redan nu jobbar på metallföretag får förtur efter att ha tagit en kortare kurs.

Kontakter är viktiga men det går att få jobb även om man inte har praktiserat på en verkstad tidigare. Genom att ta reda på vilken typ av metallbearbetning som eftersöks så kan man ta rätt kurs. Alternativt så kan man förstås beakta möjligheten att faktiskt börja som praktikant och bygga på med kontakter och erfarenhet för att sedan ta en kvällskurs och avancera på jobbet.

Rent praktiskt så kan man mycket väl på några månaders tid få den kunskap som krävs för en viss typ av uppgift. Själva utbildningen behöver inte ta lång tid. Det finns ju cnc-utbildningar som inte tar mer än 2 år varpå man kan jobba som cnc-operatör.

Specialistkompetens tar längre tid

I och med att industrin datoriseras så ser utbildningarna lite annorlunda ut. Det är inte längre så att man kan räkna med jobb bara för att man kan grunderna i svarvning, fräsning och svetsning. Man behöver förstå programmering och den nya tekniken för att ha den kunskap som krävs i allt högre utsträckning på svenska verkstäder. Det här innebär att man kommer att behöva en utbildning som kan ta lite längre tid. Det kan röra sig om några års tid beroende på vilka grunder man har.

En del har ju redan genomgått tekniskt gymnasieprogram och då kan det vara lättare att ta kortare utbildningar som ger den specialistkompetens som krävs för att man ska kunna hantera och driva moderna industrimaskiner. Det räcker ju inte med att man förstår hantverket då ingen längre jobbar uteslutande på detta vis.

Industrin behöver mer än verktygsmakare

Men man kan ju vara intresserad av metallindustrin och framställningen av metallprodukter utan att själv vilja jobba med maskinerna. Det finns ju andra jobb inom denna sektor som kan vara av intresse för den som har känsla för sälj och ett naturligt intresse för industrin. Man kan alltså utbilda sig ekonomiskt och välja ett program eller en kurs som ger särskilda insikter i svensk metallindustri för att sedan söka efter kontorsjobb inom denna industri.

Om man inte är helt säker på vilka arbetsuppgifter som finns på en verkstad så kan det vara klokt att besöka ett verkstadsföretag och se vilka positioner som finns. Ring i förväg och boka ett möte och tänk igenom bra frågor. När du väl har chansen att träffa de som faktiskt jobbar inom svensk metallproduktion så är det ju ett ypperligt läge att ta reda på hur deras jobb ser ut och var du skulle kunna tänkas passa in.

Det kan också vara klokt att fråga på plats vilken typ av utbildning som rekommenderas för att få jobba på företaget. Det här ger dig direkta råd för vilken typ av program eller kurser som du bör genomgå innan du söker jobb. Om du vill bli klar snabbt så är intensivkurser att rekommendera, men det finns också kurser som man kan ta på kvällstid så att man kan fortsätta att jobba under dagtid. Dessa kurser kan ta lite längre tid men det kan det ju vara värt om man inte har råd att ägna sig åt studier på heltid.

17 Aug 2016

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)